Vappupäivänä Missio Church teki Vappu Spesiaali livelähetyksen Teatterikoneen tiloissa vanhan juomatehtaan studiolla. Lähetyksen teemana oli ilo. Ilo Pyhässä Hengessä ja Jeesuksen meille tuomassa vapaudessa tuli esille niin saarnan ja ylistyksen kuin tanssin ja sketsinkin kautta. Kevään korona-arki ja -rajoitukset ovat haastaneet koko maailmaa ja tilanne on tuonut pelkoa ja ahdistusta monien elämään. Jeesuksessa voimme kuitenkin iloita kaiken keskellä. Hän on voittanut synnin ja kuoleman vallan ja Hänessä meillä on iankaikkisen elämän toivo! Tätä ilosanomaa halusimme välittää myös Vapun livelähetyksen kautta. Lähetys on katsottavissa Missio Churchin Facebook-sivuilla.

Jukka Mononen:

Raamattu puhuu paljon ilosta. Raamattu on itsessään iloinen sanoma eli ilosanoma.

Evankelio

Ilosanoma -sanalla, kreikaksi evankelio, on historiansa. Sodankäynnissä vihollinen hyökkäsi kohti kaupunkia valtaakseen sen. Näin tapahtui mm. Marathonin taistelussa, kun suuri ja mahtava Persian armeija hyökkäsi pieneen Kreikkaan. Sotilaitten täytyi mennä vihollista vastaan torjumaan sen hyökkäyksen. Kaupungissa pelokkaana odotettiin sitä, mikä oli sodan lopputulos. Sodan häviö merkitsi varmaa kuolemaa eli sitä, että miehet yleensä tapettiin ja naiset ja lapset joutuivat korkeintaan orjiksi.

Tämän vuoksi sotarintamalta odotettiin hyvää sanomaa eli ilosanomaa. Voiton tullessa sanansaattaja juoksi tai ratsasti niin nopeasti kuin pääsi. Jo kaukaa sanansaattaja huusi ”Evankelio!”. Kun sanoma kiiri kaupunkiin, sieltä nousi välittömästi ilo- ja riemuhuuto. Näin tapahtui myös tuossa kuuluisassa Marathonin taistelussa. Voitto oli saatu ylivoimaisesta Persian armeijasta. Sanansaattaja juoksi nuo kuuluisat 42 kilometriä. Hän viimeisillä voimillaan vielä huusi Evankelio ja uupumuksesta kaatui kuolleena maahan.

Jeesuksen ilosanoma

Jeesus puhuu ilosanomasta, joka pelastaa ihmisen vihollisen vallasta iankaikkiseen elämään. Se luvattiin jokaiselle, joka tahtoo sen vastaanottaa. Tähän liittyi Jumalan suvereeni lupaus jokaiselle ihmiselle: ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä” (Joh.3:16).

Tähän pohjautui myös sana evankeliumi. Ilman Jeesusta meidät kaikki olisi tuomittu kuolemaan ja iankaikkiseen eroon Jumalasta. Evankeliumi sen sijaan antaa pelastuksen ja yhteyden Jumalaan, joka kestää iankaikkisesti. Siihen kätkeytyy myös suunnaton ilo. Mitä Jeesus lupasi ilon suhteen omilleen?

Meidän tehtävä

Meidätkin on kutsuttu julistamaan Jeesuksen voittoa ja pelastuksen iloa, joka tulee meidän sanomastamme: Jeesus on kuollut syntiemme puolesta ja Hän on noussut ylös ja elää tänä päivänä keskellämme. Siksi mekin saamme elää. Köyhille paimenille ilosanoma Jeesuksesta ilmoitettiin ensimmäisenä enkelien taholta: ”mutta enkeli sanoi heille: ´Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle´” (Luuk.2:10).

Tästä alkoi uusi aikakausi. Jumala itse tuli Jeesuksessa tähän maailmaan, oli ja on edelleen meidän keskellämme. Tuo ilosanoma on saavuttanut meidätkin täällä Jyväskylässä. Meillä on seurakuntana ilo ja kunnia jakaa tuota iloa Jyväskylässä ja aina maan ääriin saakka.

Ilosanoman vaikutus

Ilosanomalla on moninkertaistava vaikutus. Kun ilosanomaa julistetaan, sen ilo sen kun kasvaa ja laajenee. Missio Churchissa on tullut viime aikoina ihmisiä uskoon. Nuo uskoontulleet ovat tuoneet kavereitaan tilaisuuksiin ja hekin ovat tulleet uskoon. Vastauskoontulleet ovat parhaita evankelistoja. Kun itse uskoon, muutos oli ilmeinen. Minä itse en saanut sitä aikaan. Minusta tuntui, että käytin ensimmäistä kertaa joitakin hymylihaksia, koska olin niin iloinen.

Kun annamme ensin elämämme Jeesukselle ja sallimme Pyhän Hengen ja Jumalan Sanan muokata meitä, meissä alkaa näkymään vääjäämättä niiden vaikutus: Hengen hedelmät. Pyhä Henki muokkaa meitä Jeesuksen kuvan kaltaiseksi, minkä hedelmät ilmenee meidän elämässämme yhdessä toisten ihmisten kanssa. Minkälaisia hedelmiä Pyhä Henki meissä synnyttää ja kasvattaa? ”Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen” (Gal.5:22).

Nämä ovat sitä Jumalan Valtakunnan valuuttaa, joka ei kärsi inflaatiota! Hengen hedelmien luettelossa on heti rakkauden jälkeen toisena mainittu tuo ilo. Iloa on tiukassa ja ankarassa uskonnollisessa kontekstissa pidetty jonkin sortin kevytmielisyytenä. Ilo on kuitenkin edellisten ohella yksi Pyhän Hengen vaikuttavista hedelmistä, josta muutkin pääsevät osallisiksi.

Jeesuksen ilo

Suomalainen kristillisyys on usein aika synkkää ja ilotonta. Mutta onko se oikein? Ainakin uskomme esimerkki Jeesus oli itse iloinen. Hän iloitsi monista asioista, kuten esimerkiksi siitä, että Jumalan Valtakunnan salaisuudet avautuvat ennen kaikkea lapsenmielisille. Jeesus ei kuitenkaan tahtonut pitää tuota iloa itsellään, vaan Hän tahtoi jakaa sen kaikille omillensa ylösnousemuksensa jälkeen. ”Tämän minä olen teille puhunut, että minun iloni olisi teissä ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi” (Joh.15:11). Jeesus koki täydellistä iloa. Sitä samaa Hän on luvannut antaa meille.

”Niin myös, sanon minä teille, on ilo Jumalan enkeleillä yhdestä syntisestä, joka tekee parannuksen” (Luuk.15:10). Enkelit eivät voi julistaa evankeliumia, mutta meille se etuoikeus on annettu ja enkelit vain halajavat sitä sanomaa julistettavan. Eräässä kaupungissa syntyi suuri ilo. Minkä vuoksi? ”Ja Filippus meni Samarian kaupunkiin ja saarnasi heille Kristusta. Ja kansa otti yksimielisesti vaarin siitä, mitä Filippus puhui, kun he kuulivat hänen sanansa ja näkivät ne tunnusteot, jotka hän teki. Sillä monista, joissa oli saastaisia henkiä, ne lähtivät pois huutaen suurella äänellä; ja moni halvattu ja rampa parani. Ja syntyi suuri ilo siinä kaupungissa.” (Apt.8:5-8)

Apostoli Paavali kirjoitti monia kirjeitä, jotka ovat nyt meidän luettavana Raamatussa. Paavalin elämä ei ollut helppoa. Hän sai kokea monenlaista vainoa, vastustusta ja vankeutta, mutta hänkin kirjoitti näin: ”Paljon minulla on luottamusta teihin, paljon minulla on kerskaamista teistä; olen täynnä lohdutusta, minulla on ylenpalttinen ilo kaikessa ahdingossamme” (2.Kor.7:4).

Ilon juuret eivät ole vain meissä ja meidän tunteissamme, vaan siinä millainen Jumala on: Hän on hyvä ja rakastava Jumala, Hän on uskollinen ja pitää meistä huolta – korona-aikoinakin. Tämä syvä tietoisuus tekee meidät lujiksi, vaikka saisimme osaksemme vastoinkäymisiäkin. Tästä nousee ilo, mikä kantaa meitä vaikeittenkin vaiheiden yli, koska Jumala itse on meidän ilomme lähde.

Paavali rohkaisi iloitsemaan iankaikkisesta elämästä. Siihen on aihetta: Mikään ei ole niin upea ja iloittava asia, kuin olla pelastettu Jeesuksen tähden. Se on tarjolla sinullekin – tänään!

Lähetyksen kuvagalleria:

Kuvat: Tuomo Trög