Miten eri tavalla Jumala puhutteli erilaisia ihmisiä ja ihmistyyppejä. Raamatussa on mainittuna älä pelkää tai älkää pelätkö yhteensä 365 kertaa. Se tarkoittaa sitä, että jokaiselle vuoden päivälle löytyy tuo kehotus. Meille kaikille niin tutut sanat, Älkää peljätkö, löytyy Luukkaan jouluevankeliumista. Kenelle nämä ilosanoman lohduttavat ja rohkaisevat sanat lausuttiinkaan ensimmäisenä? Paimenille! Paimenen ammatti oli Jeesuksen aikaan kaikkein väheksytyin ammatti ja he olivat halveksituin ihmisryhmä. Juuri tuolle joukolle Kaikkivaltias Jumala tahtoi kertoa ilosanoman Jeesuksesta ensimmäisenä.

”Ja sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansa. Niin heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus loisti heidän ympärillään, ja he peljästyivät suuresti. Mutta enkeli sanoi heille: ´Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa.´” (Luuk.2:8-11)

Tämä evankeliumi saavutti lisää uusia ihmisryhmiä, kuten esimerkiksi Idän tietäjät, paranoidi hallitsija Herodeksen ja Jerusalemin uskonnollisen johdon. Matteus kertoo heistä seuraavasti: ”Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä. He kysyivät: ´Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme.´” (Matt.2:1-2)

Idän tietäjät olivat tulleet kaukaa. He olivat nähneet tähden, jonka tiesivät olleen merkki Kuninkaan syntymisestä. He olettivat, että kuningas, joka oli juuri syntynyt, on pääkaupungissa Jerusalemissa. Minkälaisen vastaanoton sanoma Jeesuksesta sai siellä? ”Kuullessaan tästä kuningas Herodes pelästyi, ja hänen kanssaan koko Jerusalem” (Matt.1:3).

Jumalan vuorosanat eivät olleet näille ihmisryhmille Älkää peljätkö. Pelästyminen oli aivan aiheellista, koska Jumala osoitti vallanhaluiselle Herodekselle ja koko Jerusalemin korruptoituneelle uskonnolliselle johdolle valtasuuruutensa ja auktoriteettinsa. Muitakin ihmisryhmiä oli, joille Jumala ilmestyi konkreettisella ja pelottavallakin tavalla. Osalle Jumala sanoi Älkää peljätkö – osalle ei.

”Herran pelko on viisauden alku” (Snl.9:10). Sinulle, joka etsit sydämestäsi Jumalaa, kuuluu Hänen vuorosanansa Älä pelkää! Jeesus, jonka syntymäjuhlaa vietämme näin joulun aikaan, tahtoo tulla sydämeesi asumaan. Silloin sinun ei tarvitse ainakaan pelätä.

Siunattua Joulun aikaa toivottaen,
Pastori Jukka

P.S. Aiheesta 10.12.2017 Joulujuhlan saarnan videotallenne: