Jeesus ja Raamatun kirjoittajat käyttivät usein jokapäiväisen elämän vertauksia saadakseen kuulijat ja lukijat ymmärtämään Jumalan sydämen sykkeen. Jeesus ja Paavali käytti vertauksen puivasta härästä, josta jo Mooses sanoi ”Älkää sitoko puivan härän suuta” (5.Moos.25:4). Tähän asiaan liittyen tahdon tuoda esille Paavalin kehotuksen Jumalan Sanan periaatteesta.

”Vanhimmat, jotka johtavat hyvin seurakuntaa, ansaitsevat sekä kunnioituksen että taloudellisen tuen, varsinkin ne, jotka tekevät työtä sananjulistajina ja opettajina. Sanotaanhan kirjoituksissa: ´Älä sido puivan härän suuta´ ja ´Työmies on palkkansa ansainnut´.” (1.Tim.5:17-18, KR 1992)

Avataanpa miten ”puiva härkä” liittyy työmiehen vertaukseen. Härkä tekee pitkää päivätyötä vetäen raskasta puista telaa perässään maahan levitettyjen jyvin päällä. Tämä painava jyrä irrottaa jyvät akanoista, ja niitä sitten viskotaan puisella viskimellä tuuleen – kevyet akanat lentävät sivuun ja painavammat jyvät putoavat takaisin puimatantereelle. Tähän tarvitaan voimaa ja energiaa. Ilman energiaa ei ole voimaa. Härkä saa voimansa ja energiansa syömällä noita ravitsevia jyviä maasta.

Nykyään länsimaalaisessa yhteiskunnassa kulkupeleinä eivät ole enää härät vaan moottoriajoneuvot. Ihmiset ovat sen sijaan luonteeltaan samanlaisia. Härkienkin toimintakauden aikaan pyrittiin saamaan mahdollisimman suuri taloudellinen hyöty sitomalla härän suu. Kuinka typerää! Härkä on inhimillinen elävä olento, joka kiintyi ja palveli isäntäänsä. Mutta miten nälkiintynyt eläin pystyi tekemään tehtävänsä tehokkaasti? Ei mitenkään.

Ymmärrettävää on toki pyrkiä vähentämään turhia kuluja, mutta joistakin asioista ei voi tinkiä. Esimerkiksi jos tarvitsemme autoa, emme voi välttyä jatkuvilta kuluilta: huollamme autoa ja laitamme säännöllisesti polttoainetta tankkiin. Jos emme sitä tee, auto lakkaa kulkemasta. Samalla tavalla varoitettiin julmasti sitomasta puivan härän suuta. Sen täytyi syödä saadusta sadosta vatsansa täyteen ollakseen toimintakykyinen.

Mikä olikaan opetus tästä vertauksesta: Ei saanut olla niin pihi, että sidottiin härän suu saadakseen jyvät vain omaan käyttöön. Samalla tavalla meidän ei tule sitoa kukkaromme nyörejä niin tiukasti, ettei siitä riitä Jumalalle, mikä Jumalan on. Yksi Jumalan tahdon ja Hänen valtakuntansa eteenpäin menemisen edellytyksistä on taloudellinen tuki. Ilman sitä ei evankeliumin rattaatkaan voi kunnolla pyöriä.

 

Pastori Jukka