Tämä vuosi on juhlavuosi. Suomi täyttää kunniakkaat 100 vuotta. Vietämme myös reformaation eli uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlavuotta. Mitä oikein tapahtui 500 vuotta sitten? Valtaa pitävä Katolinen kirkko harrasti anekauppaa ja piti yllä periaatetta ”omien tekojen kautta pelastukseen”. Martti Luther oli munkkina luostarissa ahkerasti yrittäen saada pelastuksen ja Jumalan mielisuosion. Pyhän Hengen valaisevan ja kaiken muuttavan kokemuksen Luther sai roomalaiskirjettä lukiessaan: Ihminen on vanhurskas yksin Jumalan armosta, ei hyvien tekojensa kautta. ”Siinä Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon. Onhan kirjoitettu:´Uskosta vanhurskas saa elää.´” (Room1:17). Ne olivat samalla reformaation ja protestantismin syntysanat, jonka jälkeen tapahtui seuraavia asioita:

1. Wittenbergin kirkon oveen vuonna 1517 naulatut Lutherin 95 teesiä levisivät nopeasti ja ravisuttivat katolisen kirkon epäkohtia. Teesit protestoivat mm. uskonnollisia suorituksia, jotka olivat ihmiselle vain taakka.
2. Raamattu käännettiin luettavaksi kansan kielelle ja sen rikkaudet tulivat kaiken kansan ulottuville.
3. Raamattua alettiin lukea ja elää sen mukaan, jolloin herätyksiä seurasi herätyksien perään.

Mitä tästä seurasi? Protestoitiin kaikkea sitä elämää, oppia ja toimintaa, mikä oli Jumalan Sanan ja tahdon vastaista. Jos olemme oikeita protestantteja, teemme edelleenkin näin. Mitä se voisi olla tänäpäivänä käytännössä ja jokapäiväisessä arjessamme? Näinä viimeisinä aikoina meille on luvattu vaikeita aikoja paljolti siksi, että ihmiset ovat seuraavanlaisia:

”Sillä ihmiset ovat silloin itserakkaita, rahanahneita, kerskailijoita, ylimielisiä, pilkkaajia, ja vanhemmilleen tottelemattomia, kiittämättömiä, jumalattomia. He ovat rakkaudettomia, leppymättömiä, panettelijoita, hillittömiä ja raakoja, hyvän vihaajia, petollisia, yltiöpäisiä ja omahyväisiä. He rakastavat enemmän nautintoja, kuin Jumalaa. Heillä on jumalisuuden ulkokuori, mutta he kieltävät sen voiman. Karta sellaista!” (2.Tim.3:1-5, Raamattu kansalle).

Olemmeko oikeita protestantteja jos/kun vain päivittelemme pimeyttä ja ihmisten pahuutta? Onko oikea protestantti se, joka käyttäytyy huonosti lähimmäistään kohtaan? Onko oikea protestantti se, joka ”oikeaoppisuuden” nimissä kirjoittaa somessa epäkunnioittavasti eri tavalla ajattelevia kohtaan? Onko oikea protestantti se, joka hengellisessä kentässä asettuu muiden yläpuolelle ja ampuu alas kaikkea mikä liikkuu? Ei ole!

Olemme itsekukin oikeita protestantteja vastustamalla viimeisten aikojen ihmisten ikävää käyttäytymistä tekemällä juuri päinvastoin: Olemalla rakastavia, anteliaita, nöyriä, rohkaisevia, kiitollisia ja siunaamme toisiamme puhumalla heistä hyvää niin edessä kuin takana. Silloin emme ainakaan itse aiheuta toisillemme noita vaikeita aikoja emmekä mielipahaa, vaan tuomme esiin Jumalan Valtakuntaa, joka on oikeamielisyyttä, iloa ja rauhaa Pyhässä Hengessä! (Room 14:17)

Pastori Jukka