Yli 80 vuotta sitten Josef Stalin ja Neuvostoliitto päättivät ryöstää meidän rakkaan itsenäisen Suomen itselleen. Uhkavaatimus toisensa jälkeen johti Suomen liikekannallepanoon ja tuon supervallan massiiviseen hyökkäykseen. Suomi jäi aivan yksin ja muut maat lähinnä katselivat sivusta. He tulivat siihen johtopäätökseen, että varsin huonosti varustautunut Suomi on vallattu parissa viikossa. Sisällissodan vuoksi Suomi oli poliittisesti jyrkästi jakaantunut. Mutta mitä tämä uhka sai aikaan suomalaisten keskuudessa? Suomi yhdistyi. Inhimillisesti ei ollut juuri mitään tehtävissä, mutta Suomi teki sen, minkä voi. Sotilaat olivat rajoilla kaivautuneet asemiinsa, joiden pitämisestä taisteluissa maksettiin kovaa hintaa. Kotirintamalla kaikin tavoin varustettiin sotilaita pakkaseen ja tehtiin lumipukuja. Presidentti Kyösti Kallio oli uskovainen mies, joka tiesi mistä viime kädessä apu tulee. 6.12.1939 itsenäisyyspäivänä hän rukoili näin:

Taivaallinen Isämme, katso armossasi kansamme puoleen. Sinä olet luonut sen ja rakastat sitä. Sinä näet, että se on mitä suurimmassa vaarassa. Siksi rukoilemme sinua Herra, auta meitä hädässämme äläkä anna meidän hukkua. Auta meitä Pyhän Henkesi kautta ryhtymään omassa elämässämme taisteluun syntiä vastaan ja olemaan kestäviä loppuun asti. Tee meidät kansamme keskellä merkiksi Sinun vapauttavasta armostasi… … Täytä meidät niin Sinun rakkaudellasi, että tulemme kuuliaisiksi Sinun käskyillesi. Rakkautesi olkoon meissä se voima, joka voittaa pimeyden vallat kansassamme. Herra Jeesus Kristus, kaiken voimme sinun kauttasi. Siihen me uskomme. Armahda meitä. Amen.

Tuohon rukoukseen vastattiin. Rintamalla myös rukoiltiin ja koettiin toinen toistaan mitä suurempia henkilökohtaisia ja sotastrategisia ihmeitä. Kansainvälinen lehdistö tuli paikalle toteamaan ja ihmettelemään Raatteen tielle pysäytettyjä vihollisen massiivisia armeijakolonnia.

Tämä koronaviruspandemia on ollut myös uhka, joka on ravistanut koko maailmaa. Eivät edes maailmansodat ole koskettaneet niin laajasti koko maapalloa. Yhteisellä vihollisella on ollut sangen yhdistävä vaikutus: Radikaaleille ihmisten vapautta rajoittaville toimenpiteille on ollut kaikkien kansojen tuki. Hallitus ja oppositio ovat olleet varsin yksimielisiä jokapäiväistä hyvinvointia heikentävistä linjauksista. Ihmiset ovat valmiita tinkimään elintasostaan terveyden tähden.

Jumalalla kutsuu meitä nyt kääntymään Hänen puoleensa. Rukousta ei ole kielletty eikä rajattu. Käyttäkäämme tuota mahdollisuutta ja erinomaisen massiivista asetta. ”Tunnustakaa siis syntinne toisillenne ja rukoilkaa toistenne puolesta, jotta parantuisitte. Vanhurskaan rukous on voimallinen ja saa paljon aikaan” (Jaak.5:16 / KR-92).

Pastori Jukka

Sota-ajan kuvat: SA-kuva-arkisto