Viime lauantaina soi koulumme kevätjuhlassa se Suomen kaunein virsi – Suvivirsi. Se tarkoittaa sitä, että ainakin opettajilla ja oppilaille, kesäloma alkoi hetki sitten. Voisin sanoa, että ansaitusti. Nimittäin joskus se leipätyö ja arkiset velvoitteet kuluttaa ja väsyttää, niin että aivan uupuu. Siksi kesäloma on meille kaikille välttämätöntä. Jeesus kutsuukin meitä levähtämään: ”´Tulkaa te yksinäisyyteen, autioon paikkaan, ja levähtäkää vähän.´” (Matt.6:31)

Jeesus kutsui opetuslapsiaan kuten myös meitä joskus poikkeamaan arkirutiineista ja tekemään jotain aivan muuta. Hyvä on heittäytyä vaikka riippukeinuun, jossa voi todella rentoutua ja levätä. Tosin pelkkä makaaminen ei pitemmän päälle virvoita. Se voi jopa turhauttaa, ainakin minua, jos en saa tehdä jotakin mielekästä tekemistä. Jeesus kutsuukin meitä työn keskeltä, mutta ei työttömyyteen. Hänen tykönä tapahtuu seuraavaa: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon. Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.” (Matt.11:28, KR-92)

Se mihin Jeesus meitä henkilökohtaisesti kutsuu, ei ole liian raskasta, eikä se kuluta meitä. Pikemminkin päinvastoin. Pastorille ajan erottaminen ja valmistautuminen Sanan saarnaamista varten ei ole aina helppoa, mutta sen julistaminen on aina suuri ilo ja lepo. Jeesuksella on meille aina mielekkäitä ja innostavia tehtäviä.

Jeesus rohkaisi meitä tekemisessämme saman suuntaisesti –  ottamaan oikea, meille sopiva ies hartioillemme. Ies on tarkoitettu, niinkuin agraariyhteiskunnassakin, ei taakoittamaan vaan helpottamaan tekemistämme. Ies auttaa eläintä menemään oikeaan suuntaan. Samalla tavalla Jeesuksenkin antama ies vie kulkuamme levollisesti oikeaan suuntaan. Tämän Jeesuksen antaman ikeen jokainen meistä voi sovittaa itsellemme. Siihen kannattaa pyrkiä ja rohkaista toinen toistamme. Oikea tekeminen tuo aina levon.

Mielekästä ja mukavaa tekemistä sekä lepoa kesälomalle toivottaen,
Pastori Jukka